SN Review: De Sims 3

SN Review: De Sims 3

Met De Sims 3 bied EA je een hele nieuwe manier van spelen aan, je hebt meer vrijheid in de dingen die je doet of wil doen. Je kan alles aanpassen en unieke dingen laten gebeuren. Vergeleken met De Sims 2, is dit dus een hele opening voor ons allemaal.

Ondanks dat het alweer een tijd geleden is dat De Sims 3 uitkwam, willen wij jou terug in de tijd mee nemen en de eerste indrukken van toen weer over laten komen.

Sunset Valley

Sunset Valley is de basisstad die inbegrepen zit bij De Sims 3, deze stad is een stuk groter dan ‘Droomzicht’ uit De Sims 2. En heeft ook meer mogelijkheden dan alle stadjes uit De Sims 2. Er zijn openbare plekken waar je heen kunt gaan en nieuwe Sims kunt ontmoeten, zoals het zwembad en het park. Maar je kunt ook naar de bibliotheek gaan om daar even te surfen op het internet, of daadwerkelijk een boek te lezen. De stad heeft ongeveer 97 kavels, waaronder kavels met huishoudens, openbare plekken en natuurlijk het grote park. Het grote park is iets wat gelijk op valt aan Sunset Valley, want het ligt nu eenmaal midden in de buurt waar je Sim woont.

In het park kun je gaan vissen, stenen verzamelen, vlinders vangen, zitten op de fontein, picknicken en nieuwe Sims ontmoeten. Wil je meer te weten komen over vissen en stenen verzamelen? Kijk dan hier voor onze gidsen.

Creëer een Sim

Met ‘Creëer een Sim’ kan je wel een miljoen verschillende Sims maken, en dat komt grotendeels door alle nieuwe mogelijkheden die in het spel zijn gestopt. Leeftijd, gewicht, huidskleur, hoofd, ogen, mond, neus, oren, de kleur van je haar en kleding kan je van top tot teen helemaal aanpassen met de nieuwe ‘Sliders’. Sliders zijn niet meer dan een simpel tooltje dat je heen en weer kan slepen, om zo je perfecte huidskleur of gewicht te krijgen. Deze zijn natuurlijk speciaal gemaakt om er voor te zorgen dat je een Sim zo eigen mogelijk kan maken, en dat is aardig gelukt. Maar naast alle sliders lopen we ook nog even door alle andere dingen die je in ‘Creëer een Sim’ tegenkomt.

Wanneer je voor het eerst in creëer een Sim komt, zie je een kant en klare Sim staan. Er is een heel keuze menu met kant en klare Sims, hier in kan je wel zelf bepalen hoe oud je de kant en klare Sim wil hebben, en welk geslacht. Dit is meer voor als je geen zin hebt om je eigen Sim te maken, en snel wil spelen. Maar voor degene die wel een eigen Sim willen maken, kunnen met mij door het volgende heen lopen: Het menu waar een aantal dingen in staan. Zoals: basis, haar, uiterlijk, kleren en persoonlijkheid.

In het eerste schermpje waar je een kant en klare Sim klaar ziet staan, zie je links in het beeld een menu staan. Wanneer je door dit menu heen gaat, zie je dat de eerste stap ‘Basis’ is. Dit is bedoeld om de basis gegevens van je Sim in te voeren. Je Sim heeft immers net zoals jij een eigen voornaam en achternaam nodig, een eigen huidskleur, een eigen geslacht en je moet zelf ook aangeven welke leeftijd je wil hebben in het spel. Er zijn verschillende leeftijden: Peuter, kind, tiener, jong volwassen, volwassen en bejaarde.

Nadat je de eerste mogelijkheden heb ingevuld en je Sim aardig blauw is aangelopen door een gekke kleur keuze door de huidskleur slider, ga je naar de volgende stap. En de volgende stap is haar. Je hebt genoeg keuzes en er zal vast wel een goed kapsel zijn dat je leuk vind voor je Sim. Er is lang haar, kort haar, haar in een staart en haar met een hoedje. Maar je kan naast al die kapsels ook nog kiezen om je haren een aparte kleur te geven. Daarvoor klik je simpelweg op het kwastje naast de acht haarkleuren die er al zijn, en krijg je een haarkleur menu. Hier in staan ook weer kleuren, maar je kan ook het kleuren pallet zelf een kleur kiezen. Onder het kopje haar staat nog een optie, een optie voor je wenkbrauwen. Deze kan je ook weer helemaal aanpassen zoals je haar.

In het menu ‘uiterlijk’ kan je denk ik al raden waar over dat menu gaat. Het uiterlijk van je Sim. In dit menu kan je jouw Sim een nieuw hoofd geven, zelf bepalen hoe ver je Sim zijn oren naar achter staan, hoe groot zijn lippen worden, en of je Sim een moedervlek of sproetjes krijgt of niet. Dit menu vind ik persoonlijk het meeste werk, je blijft je Sim namelijk zo goed mogelijk aanpassen, net zolang tot dat jij denkt dat het perfect is. Er zijn talloze ogen; grote ogen, half open ogen, spleet ogen normale ogen en dan nog niet over de kleuren te spreken. Er staan weer acht standaard kleuren op een rij, maar je kan ze net zoals met de haarkleur van je sim, met het kleurenpallet weer bewerken. Dan heb je nog de neuzen; dikke neuzen grote neuzen, kleine neuzen en ‘normale’ neuzen. Ook de neus kan je weer geadvanceerd aanpassen, net zoals het hoofd van je Sim. Dit gaat ook weer met een aantal sliders, erg handig en erg mooi in elkaar gezet. Zo krijg je niet duizende dezelfde Sims.

Kleding

Het leukste onderdeel voor de vrouwen blijft natuurlijk, de kleren. In De Sims 3 heb je weer een hele boel kleren standaard in je spel zitten, deze hoef je later in je spel echter niet te kopen. Ze zitten standaard in je Sim haar of zijn, kleding kast. Volwassen Sims hebben vijf verschillende menu’s voor kleren: Alledaagse kleding, avondkleding, slaapkleding, zwemkleding en sportkleding. De kleding keuze hangt echter ook af van welk geslacht je hebt en welke leeftijd. De mannen hebben natuurlijk andere kleding dan vrouwen, want ik zie mannen nog niet echt in een rok lopen. Peuters, kinderen en tieners hebben een andere kleding kast dan een volwassen Sim. De alledaagse kleding is wat je Sims het meeste aan heeft, tenzij je jouw Sim geen werk geeft en ze gewoon de hele dag in haar pyjama kan lopen. Je kan in drie verschillende opties kiezen: Topje, broek of een hele outfit. De Sim op de afbeelding heeft een jurk aan van de optie: Hele outfit. Wanneer het patroon of de kleur van de jurk niet bevalt, kan je deze net zoals je haar en kleur van je ogen, ook weer aanpassen met een iets ander menu dan alleen het kleuren pallet. Dit heet ‘Creëer een stijl’

Met creëer een stijl kan je de desbetreffende outfit of kleding, of zelfs meubels, helemaal aanpassen zoals jij wil. Er staan verschillende patronen in dit menu, met ieder een eigen kopje. Als je het menu uit klapt bovenin zie je verschillende categorieën staan zoals: met een thema en abstract. Naast alle fel gekleurde patronen die je ziet, zie je ook nog een aantal vierkantjes onder elkaar. Die vierkantjes houden de kleur van de jurk bij. Deze kan je ook weer helemaal aanpassen naar de gewenste kleuren die je wilt en je kan weer net zo lang door gaan tot dat je denkt dat het perfect is.

Persoonlijkheid

Hoe mooi je Sim uiteindelijk ook kan zijn, kan je Sim nog wel heel lelijk van binnen zijn. Met eigenschappen kan je bepalen hoe het karakter van je Sim zal zijn. Wil je dat je Sim vriendelijk, netjes en op familie gericht is, dan klik je deze eigenschappen gewoon aan. Er staat een redelijk grote lijst met eigenschappen in het rijtje. Vervolgens moet je een levenswens voor je Sim kiezen, deze kan met het werk van je Sim te maken hebben, of met familie en andere doelen voor je Sims leven. Deze moet je verplicht kiezen, het is niet verplicht om deze te vervullen. Maar als je wil dat je Sim scoort in zijn of haar leven, is het leuk om deze te vervullen.

Naast het kiezen van een levenswens en karaktereigenschappen voor je Sim, is er ook nog het kopje ‘Persoonlijkheid’. Hier kies je simpelweg het favoriete voedsel, favoriete kleur en favoriete muziek van je Sim. Ook kan je nog tussen drie verschillende stemmen kiezen voor je Sim. Ook dit heeft weer een slider, je kan de stem van je Sim heel laag maar ook heel hoog maken. Een leuke tool om mee te spelen.

Wanneer je vindt dat je Sim klaar is, en je verder nog geen man of kinderen wilt, klik je op het vinkje en krijg je jouw Sim in een fotolijst. Hier kan je, als je verder familie hebt, de relaties aanpassen met je gezin. Hierin kan je bepalen of iemand je zus, broer, vader, moeder, oma, opa , zoon , dochter , verloofde of je man is. Dit gaat heel makkelijk door alleen de portretten van je Sim naar elkaar toe te slepen en je krijgt vanzelf het menu, met de opties die ik net noemde, je kiest daar uit en klaar is kees. Op naar het leven van een Sim!

Een huis kopen, bouwen en je huis inrichten

Nadat je Sim helemaal klaar is, heeft je Sim natuurlijk een dak boven je hoofd nodig om normaal te kunnen leven. Na een paar minuten is de stad Sunset Valley, waar ik het al eerder over had, geladen en zie je jouw Sim staan tussen allemaal andere standaard (Of al eigen gemaakte) Sims. Je klikt op je Sim, en opeens zie je allemaal icoontjes boven de huizen en openbare kavels staan. De openbare kavels worden aangegeven met een bankje, de huizen die beschikbaar zijn staan met een paars huisje aangegeven en huizen die niet meer beschikbaar zijn, zijn grijs aangegeven. Natuurlijk hoef je niet gelijk een huis te kopen en kan je er voor kiezen om een lege kavel te kopen. Zo kan je, als je Sim genoeg geld heeft, jezelf creatief benutten op de kavel door een eigen huis te bouwen.

Wanneer je een leuk huis ziet, klik je simpelweg op het huis, of de kavel die je gezien hebt en dan komt er een klein menuutje met de kosten van het huis. Je kan ook nog kiezen of je het huis al ingericht wilt hebben of niet. Er zit sowieso standaard een keuken en een badkamer in, ook als je op ongemeubileerd klikt. Als je het huis wil, klik je gewoon weer op het vinkje, en na een paar minuten laden kom je in je eigen huis terecht.

Wanneer je voor een gemeubileerd huis hebt gekozen, kan het zijn dat de inrichting niet helemaal jouw smaak is. Maar dat kan je simpel veranderen met het bouw- en koopmodus.

In de koopmodus krijg je een overzicht, die erg overzichtelijk is, met alle benodigdheden voor in een huis. Je kan kiezen voor ‘Sorteer op kamer’ of ‘Sorteren op functie’. Als beginnende Simmer raad ik je aan om sorteer op kamer te gebruiken. Dit is makkelijker en overzichtelijk, je hebt alles gelijk bij elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld een keukenblok wil verwijderen, hoef je hem alleen aan te klikken en op ‘delete’ te drukken. Het keukenblok is dan weg en je kunt dan gewoon een nieuw keukenblok neerzetten.

Je hoeft natuurlijk het keukenblok, of het gasfornuis niet te verwijderen. Deze kan je ook weer aanpassen met ‘Creëer een stijl’ hiervoor kan je in het kleine menu aan de linkerkant klikken.

Het handje is om dingen op te pakken, het nippertje is om een bepaald voorwerp gelijk te pakken te krijgen, de hamer is om te slopen en de kwast met het penseel is voor ‘Creëer een stijl’. Dit werkt weer precies hetzelfde als bij de kleding. Je kiest de kleur die je mooi vindt, of zelfs een patroon. Zo kun je je hele huis aanpassen, zoals jij wilt tot dat je het weer perfect vindt.

Maar wat als het nog niet helemaal perfect is omdat er een muur in de weg staat, of je slaapkamer te klein is? Dan ga je naar de bouwmodus. Hier kan je verschillende dingen in vinden zoals: Een zwembad, een hek voor in de tuin, een dak voor op je huis, tegels, fundering, een trap, behang, muren, ramen, deuren en een open haard. En natuurlijk niet te vergeten de decoratie voor in je tuin. Wanneer je een muur weg wil hebben of een kamer gewoon kleiner wil hebben. Klik je op het plaatje van de muur, en krijg je een lange pijl in je beeldscherm. Als je dus een muur wilt verwijderen houd je CTRL in gedrukt en ga je langs de muur die je weg wil hebben. Zo creëer je ruimte in je huis. Als je wilt bij bouwen, moet je eerst zorgen dat je genoeg geld hebt. Uitbouwen is erg duur, net zoals in het echte leven. Hiervoor moet je CTRL niet in gedrukt houden. Dat is alleen voor het verwijderen.

Een tip: Als je het behang wilt gaan veranderen, kijk dan eerst of je het kan doen met creëer een stijl. Dat bespaart namelijk een hoop geld.

Het leven van een Sim

Nadat je klaar bent met je Sim maken, het huis inrichten en verbouwen kun je eindelijk beginnen met het spelen van je Sim. Je Sim heeft net zoals jij een allerdaagse leven.

Behoeften

Je Sim heeft net zoals jij behoeften, deze behoeftes worden aangegeven in een soort kleurenbalk. Is de balk helemaal groen dan ben je veilig en heeft je Sim een goed humeur, een goed humeur heeft ook invloed op je baan, dus zorg dat je Sim altijd goed geheumeurd naar zijn of haar werk gaat. Heeft je Sim een oranje of zelfs een rood balkje, dan moet je snel naar de wc, even eten en wat slapen, anders heb je kans dat je Sim dood gaat. En dat wil je niet laten gebeuren, hoop ik? Wanneer je de behoeftes weer bijwerkt, is je Sim weer redelijk snel vrolijk en kan hij of zij weer doorgaan waar ze mee bezig waren.

School

Helaas ontkom je niet aan school, zelfs in De Sims 3 niet. Je kinderen moeten nog steeds naar school en huiswerk maken als zij thuiskomen. Wanneer je dit iedere dag netjes doet, kan je kind wel eens thuis komen met een 10 als cijfer voor zijn huiswerk. Tieners kunnen naast hun school, huiswerk en vrije tijds uitjes ook nog een part time baan nemen. Alle part-time banen zijn hier te vinden.

Carrières

Naast dat je Sims de hele dag videospelletjes kunnen spelen en het huis kunnen schoonmaken, kunnen zij ook weer gaan werken. Een baan hebben is nodig om je Sim zelf en zijn huis te onderhouden. Je moet natuurlijk rekeningen betalen. Om een leuk baantje te vinden kan je de krant gebruiken, net zoals in De Sims 2, maar je kunt ook zelf de stad in gaan om een baan te vinden. Je hoeft hier alleen voor op een openbare kavel te klikken en kiezen voor: ‘Carrière ….. beginnen’. Er zijn in totaal elf fulltime carrières in het spel en elke baan heeft weer een eigen gebouw. Om een overzicht te hebben van alle banen die er zijn, wat je er voor moet leren en als je wilt weten wat het verdient, voordat je een baan aan neemt. Kun je het beste hier kijken voor een volledig overzicht over banen.

Huisje boompje, uh beestje?

Naast al het werk van je Sim is het natuurlijk ook wel fijn om een partner te hebben en daar uiteindelijk kinderen mee te krijgen. Hiermee schets je het perfecte plaatje van een familie, alleen ontbreken hier natuurlijk nog huisdieren bij. Je partner kan je willekeurig kiezen door naar het park te gaan, of een andere openbare kavel en daar je prins op het witte paard te ontmoeten. Of je creëert zelf een man en zet deze in je huishouden.

Community & Store

Wanneer je De Sims 3 installeerd wordt, wordt er gevraagd of je De Sims 3 wilt registreren. Wanneer je dan je spel wilt gaan registreren maak je automatisch een account aan op de site van De Sims 3. Hier kan je vragen over je spel kwijt, verhalen plaatsen, gezellig babbelen in het offtopic gedeelte en krijg je leuke nieuwtjes steeds weer te zien op de homepage. Bij de community hoort ook De Sims 3 Store, dit is niet meer dan een winkel waar je nog meer spulletjes voor je Sims kunt kopen. De store is redelijk prijzig en zal dit als beginnende Simmer nog niet aanraden. Voorlopig heb je genoeg om mee te spelen! Vergeet trouwens niet om de gratis wereld: Riverview te downloaden! Dan heb je in je basis spel twee werelden!

Eind mening

De Sims 1 & 2 waren altijd mijn lievelingspellen geweest, maar met De Sims 3 heb ik zelf even gewacht met kopen tot ik er meer goede verhalen over zou horen. De Sims 3 is een hele vooruitgang als je het vergelijkt met De Sims 2, grafisch is het beter, je kan zelf de stad in, inplaats van dat je een taxi moet bellen en een laadscherm voor vijf minuten krijgt en je bent vrij om te doen met je Sim wat je wil. Ik vind De Sims 3 meer dan zijn geld waard en krijgt van mij een wel verdiende 9.

Voor dat je De Sims 3 gaat kopen vergeet dan niet om naar de Systeem vereisten te kijken. Dat kan op de Officieele Pagina van De Sims 3.

Review geschreven door AnSjJ2 voor Sims Nieuws, reacties en opmerkingen kan je achterlaten in dit topic!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *